Ankieta Schowek Dodaj do schowka Pobierz PDF Wydrukuj Kopiuj link
Raport Roczny 2016

List Prezesa Zarządu

Szanowni Państwo,

rok 2016 był dla Grupy Azoty rokiem wyzwań, związanych ze zmianami w otoczeniu rynkowym. Pomimo niesprzyjającej sytuacji makroekonomicznej mamy poczucie satysfakcji z dobrze wykonanej pracy i osiągniętych wspólnie wyników. Stabilne finanse Grupy Azoty pozwoliły spółce wypłacić dywidendę dla akcjonariuszy i jednocześnie nie przestawać w wysiłkach we wdrażaniu rozpoczętych i przygotowywaniu kolejnych ambitnych planów inwestycyjnych.

Zmieniający się dynamicznie globalny rynek domaga się od biznesu nieustannego podnoszenia konkurencyjności. Świadomi swojej roli jako narodowego championa sektora chemicznego Grupa Azoty stoi w przededniu uruchomiania tak unikalnych projektów jak budowa instalacji do produkcji propylenu metodą PDH w Policach czy zaangażowanie w pozyskiwanie gazu syntezowego ze zgazowania węgla w Kędzierzynie-Koźlu. Powodzenie wspomnianych przedsięwzięć zapewni Grupie Azoty rozwój w kierunku nowych produktów chemicznych, pozwalając jednocześnie na dywersyfikację źródła przychodów.

Nowych wyzwań podejmujemy się równolegle do realizowanych już projektów budowy elektrociepłowni w Kędzierzynie-Koźlu, wytwórni Poliamidu 6 w Tarnowie oraz jednostek granulacji mechanicznej nawozów saletrzanych w Puławach i Tarnowie. Efektem budowy elektrociepłowni w kędzierzyńsko-kozielskich zakładach będzie wzrost zdolności wytwarzania ciepła i energii elektrycznej przy jednoczesnym, ograniczeniu emitowanych do atmosfery zanieczyszczeń. Dzięki większym zdolnościom produkcyjnym Poliamidu 6 w Tarnowie, Grupa Azoty zyska elastyczność dostosowywania się do rynku kaprolaktamu i poliamidów. Z kolei prace nad uruchomieniem linii granulacji mechanicznej w Tarnowie i Puławach umożliwią dalszą optymalizację asortymentu produkowanych przez Grupę Azoty nawozów.

Bezkompromisowi pozostaniemy także w dziedzinie jakości oferowanych produktów oraz budowania relacji z ich dystrybutorami. Tak jak w minionym roku również w nadchodzących latach będziemy uważnie wsłuchiwali się w oczekiwania naszych Klientów, proponując rozwiązania będące odpowiedzią na realne potrzeby biznesu Agro i każdego innego, z którym współpracuje Grupa Azoty.

Waga wszystkich powyższych przedsięwzięć jest ogromna, a od ich powodzenia zależy utrzymanie pozycji w branży nawozowo-chemicznej w kontekście wykraczającym poza kontynent europejski.

Naszą domeną jest również – co poczytujemy sobie za szczególny powód do dumy – zaangażowanie na polu innowacji oraz prac badawczo-rozwojowych. Zgodnie z zapisami strategii Grupa Azoty przeznaczać będzie rocznie około 1 procent przychodów korporacji właśnie na działania w obszarze badań i rozwoju. W tym zakresie współpracujemy zarówno z Pałacem Prezydenckim, w ramach programu „Startupy w Pałacu”, jak również samodzielnie wyszukując ciekawe przedsięwzięcia z potencjałem na przyszłość. Obecnie w Grupie Azoty opracowujemy kompleksowy program przeglądu polskich startupów pod kątem m.in. nowych kierunków rozwoju Grupy Azoty czy to w segmencie Nawozy-Agro czy też nowych gałęzi produkcyjnych, w tym także grafenu.

Jako firma odpowiedzialna społecznie dużą rolę przywiązujemy do wspierania regionów, w których działamy. Mamy świadomość, że bez ludzi, którzy tworzą nie tylko nasze spółki, ale również szerokie otoczenie, nie moglibyśmy osiągać dobrych wyników, rozwijać technologii i oferować nowych produktów. Świadomość skąd pochodzimy pozwala nam być tym, kim jesteśmy – cenionym partnerem w biznesie, mecenasem sportu i kultury oraz darczyńcą. Z tego powodu w roku 2016 podjęliśmy się optymalizacji polityki społeczno-sponsoringowej, aby w jeszcze bardziej efektywny sposób angażować się we wspólne wartościowe przedsięwzięcia.

Wychodząc na przeciw wysokim wymaganiom uczestników rynku kapitałowego Grupa Azoty prowadzi otwartą politykę informacyjną. Nasze działania nagrodzone zostały w kwietniu 2017 roku zaszczytnym tytułem „Transparentnej Spółki 2016 roku”. Jakość prowadzonej komunikacji znajduje odzwierciedlenie w obecności Grupy Azoty w indeksach grupujących spółki transparentne, raportujące działania z zakresu ESG - środowiska, kwestii socjalnych i społecznych oraz zarządzania na poziomie korporacyjnym. W grudniu 2016 roku Grupa Azoty weszła w skład indeksu londyńskiej giełdy - FTSE4Good Emerging. Fakt ten traktujemy jako dowód na prowadzenie w Grupie Azoty działalności biznesowej w sposób przejrzysty i oparty o najwyższe światowe standardy. To również międzynarodowe potwierdzenie zasadności naszego ośmioletniego udziału w składzie warszawskiego Indeksu RESPECT, w którym mamy zaszczyt być od początku jego istnienia.

Ubiegły rok był dla nas również czasem dalszej budowy Grupy Azoty w wymiarze wewnątrzkorporacyjnym. Jestem przekonany, że wzajemne współdziałanie ponad 14 tysięcy najlepszych specjalistów tworzących dziś Grupę Azoty sprawi, że rok 2017 będzie kolejnym dobrymi widocznym krokiem do pełnej integracji firmy. Musimy mieć świadomość, że tylko razem jesteśmy zdolni podołać ambitnym wyzwaniom, jakie sobie nakreśliliśmy, a jest ich naprawdę dużo.

Zapraszam do lektury całego raportu.

dr Wojciech Wardacki
Prezes Zarządu Grupy Azoty S.A.

Pobierz PDF Raportu Centrum dokumentów Dane interaktywne